post
Słodycze reklamowe

Słodycze reklamowe

Czekolada jest jednym z najpopularniejszych rodzajów słodyczy reklamowych. Trudno się temu dziwić – taki produkt smakuje każdemu, bez względu na wiek. Co więcej, dostępny jest on w najróżniejszych wersjach. Do wyboru jest między innymi czekolada mleczna, gorzka, deserowa, biała, z rozmaitymi dodatkami takimi, jak chociażby orzechy czy nadzieniem w różnych smakach. Aby przez długi czas zachowała ona swój naturalny wygląd oraz smak, zadbać należy o stosowny sposób jej przechowywania. Z jakiego rodzaju procesami możemy mieć wówczas do czynienia?W momencie, gdy czekoladowe słodycze reklamowe mają kontakt ze światłem słonecznym oraz powietrzem, mamy do czynienia z procesem utleniania. Oznacza to, że znajdujący się w niej tłuszcz zmienia się w inne substancje mające wpływ zarówno na jej smak, jak i zapach. Wchodzące w skład czekolady kakao jest bogate w różnego rodzaju substancje spowalniające proces utleniania. Gorzka czekolada jest znacznie bardziej odporna na jego działanie od jej wersji mlecznej. Czekolada biała nie posiada z kolei takiej ochrony, a to ze względu na fakt, iż w jej składzie nie znajdziemy kakao. By zapobiec procesowi utleniania, czekoladę przechowywać powinno się w szczelnym opakowaniu nie przepuszczającym światła.

Słodycze reklamowe mogą podlegać również dyfuzji. Znajdujące się w otoczeniu substancje przenikają do czekolady, a zawarta w nadzieniu takiego produktu woda – do otoczenia. W związku z tym, pakowana jest ona w szczelne, wykonane z plastiku opakowanie. Warto tu także wspomnieć o pochłaniania zapachu oraz smaku. Rozpuszczalne w tłuszczach substancje takie, jak te, które znajdują się w zapachu ryb czy żółtego sera, bardzo szybko są pochłaniane przez czekoladę, co sprawia, że wydawać się może, że jest ona nieświeża. Dotyczy to w szczególności jej białej wersji.

W przypadku produktów, jakimi są czekoladowe Słodycze reklamowe kluczową kwestię odgrywa higroskopijność. Czekolada w około 0,6 procentach składa się z wody. Pozbawiona ochronnego opakowania może zacząć w krótkim czasie pochłaniać wilgoć, w konsekwencji czego na jej powierzchni zaczyna pojawiać się tak zwany wykwit tłuszczu.